Пекарські порошки, їх характеристика.
- Пекарський порошок відноситься до хімічних розпушувачів, суміш карбонату або бікарбонату натрію (сода харчова) і слабкої кислоти. Використовується для розпушення тіста.
- Порошок використовують: 1) замість дріжджів, де аромат дріжджів є не бажаним; 2) де тісто не має пружну структуру, щоб утримувати бульбашки газу протягом більше кількох хвилин; 3) для зручності, тому що вуглекислий газ більш швидкими темпами як бродіння, через кислотно-лужну реакцію, розпушує тісто. Таку випічку називають - швидкою.
- Найпростіший склад (односторонньої дії):
1 частина харчової соди (E500ii)
1 частина лимонної кислоти (E330)
1 частина борошна, крохмалю, цукрової пудри (або їх суміші) - Застосування:При приготуванні тіста пекарський порошок слід змішати з сухим борошном, призначеної для випічки (якщо розчинити порошок у воді, реакція відбудеться і вуглекислий газ виділиться раніше, ніж розчин потрапить в тісто).
Якщо кислота яка знаходиться у порошку не розчинеться повністю у рідині тоді не пройде хімічна реакція кислоти з содою і як наслідок смак випічки може бути зіпсовано присмаком соди. І навпаки надто кисле середовище суміші також може зіпсувати смак випічки. - Як працює розпушувач? Випускаючи вуглекислий газ в рідке тісто, відбувається кислотно-лужна реакція, в суміші утворюються бульбашки в результаті суміш закваски розширюється.
-
Немає коментарів:
Дописати коментар