неділя, 4 лютого 2018 р.

Учням гр.32КП "Технохімічний контроль"

Методи визначення вологи
1. Показник масової частки вологи – один із важливих в оцінці якості продукції.
Кількість води в продукті характеризує :
—  енергетичну цінність;
—  стійкість при зберіганні, транспортуванні;
—  придатність до подальшої переробки (біохімічні процеси);
—  техніко-економічні показники роботи підприємств (вологість нижче норми проводять до перевитрати сировини);
—  впливає на вихід готових виробів (хліб збільшується вміст вологи, збільшується вихід) у зв’язку з важливістю цього показника, в стандартах встановлюють норми вологості, методи її визначення, що являються обов’язковими при контролі якості.
2. Визначення масової частки вологи. Використовують прямі та непрямі методи.
Прямі: Відгонка (дистиляція) води 3 наважки з застосуванням високо киплячих органічних рідин з послідуючим визначенням перегнаної води. Хімічні – В основі лежить взаємодія води з яким-небудь реагентом.
Непрямі: Термогравіметричні – Метод висушування. Фізичні – Визначення масової частки сухих речовин за величиною відносної густини або рефрактометричним методом.
Найбільш розповсюджені методи: непрямий метод визначення масової частки вологи за Сухим залишком, тобто коли кількість вологи встановлюють за різницею в масі наважки до і після висушування.
Існує багато модифікацій цього метода, які відрізняються один від одного тривалістю і температурою нагріву наважки цілого або подрібненого зразка, а також ступенем його подрібнення.
Можливі випадки, коли продукт з високим вмістом вологи перед висушуванням підлягає попередній підсушці.

Немає коментарів:

Дописати коментар