пʼятницю, 6 лютого 2015 р.

Гр.29КП Технохімічний контроль

Визначення вмісту вологи в готових виробах
Визначення масової частки вологи методом висушування до постійної маси:
Бюкси висушують при 100-105°С + наважка 3-5 г (похибка 0,0002 г); сушать 100-105°С до постійної маси (два послідовних зважування). Різниця між двома зважуваннями ~0,001 г. Сушать з однією чи двома повторностями. За кінцевий результат беруть середнє арифметичне паралельних досліджень (різниця між паралельними дослідженнями не більше 1%). Період сушки 5-7 годин.
При Прискореному методі період сушки – 50 хвилин.
Масову частку вологи: W (%)
Методи визначення вологи (прямі та не прямі). Переваги, недоліки. Методи...;
M – маса зразка продукту до висушування;
M1 – маса зразка після висушування.
Запис у лабораторному журналі:
Маса пустої бюкси – (а) – Г;
Маса бюкси з наважкою до висушування – (b) – Г;
Маса зразка (m = b-а) – Г;
Маса бюкси з наважкою після висушування (с) – Г;
Маса висушеного зразка (m1 = c-a) – Г;
Маса випареної вологи (m — m1) – Г;
Масова частка вологи (К) — %
Визначення масової частки вологи експресним методом висушування
Для цього використовують висування в інфрачервоних променях, які сприймаються не лише поверхнею, а й проникають в продукт на глибину до 2-3 мм, зумовлюючи його інтенсивний прогрів. Джерелом інфрачервоних променів можуть бути нагріті металеві поверхні, які дають випромінювання в діапазоні довжини хвиль 0,76 – 0,43 нм.
На цьому принципі працює прилад ВЧ (конструкція К. Н.Чижової) – дві масивні металеві плити (сплав алюмінію і чавуну) між якими поміщається тонкий шар висушеного матеріалу. Плити з’єднані шарніром і нагріваються електричними елементами, розміщеними зовні приладу, що забезпечує швидке зневоднення продукту. Температура контролюється ртутним термометром. Нагрів плит може бути сильним і слабким. Сильний використовують при первинному розігріві приладу, слабкий – для підтримання необхідної температури. Висушують продукт в пакетиках, які готують з газетного паперу. Температура сушки 160°C – 3-10 хв., охолоджують 2-3 хв.

3 коментарі: