Поняття про дезінфекцію, дезінсекцію і дератизацію
Дезінфекція
Дезінфекція - це комплекс заходів щодо знищення збудників інфекційних захворювань у зовнішньому середовищі фізичними, хімічними і біологічними методами. На підприємствах хлібопекарської, кондитерської промисловості дезінфекція проводиться з метою знищення мікроорганізмів, які потрапляють на продукцію і при розмноженні викликають її порчу.
Регулярно проводиться дезінфекція обладнання, інвентарю, виробничої посуду і тари.
Як лужних застосовують 0,4-0,2%-ний розчин каустичної або 0,5 - 2%-ний розчин кальцинованої соди. Найбільш ефективні гарячі розчини соди, тому що з підвищенням температури їх антимікробну дію зростає.
До фізичних методів дезінфекції відносяться вплив променевої енергії і вплив підвищених температур (прогрівання, кип'ятіння, обробка парою, ультрафіолетове опромінення, застосування гарячого повітря (у духовці)). Ці методи нешкідливі для продуктів, оброблюваних предметів і персоналу.
До хімічних методів відносять застосування різних дезінфікуючих речовин.
Дезінфікуючі засоби - це засоби (хлорне вапно, хлоамін, антисептол, вапняне молоко, анолит, розчин гіпохлориту натрію), а також препарати «Септабік» і засіб «Септодор».
Цы дезінфікуючі препарати застосовують при температурі не вище 50 ° С, тому що при підвищенні температури вони викликають корозію металу.
Для дезінфекції обладнання, інвентарю, виробничої посуду, дерев'яної тари, рук обслуговуючого персоналу застосовують слабкі розчини хлорного вапна (0,1 -0,2%-і). Для дезінфекції підлоги і стін застосовують більш концентровані розчини хлорного вапна (5-10%-і). Для дезінфекції туалетів, транспорту, для вивезення сміття, прибирального інвентарю застосовують 10-20%-і розчини хлорного вапна.
Дезінсекція
На підприємствах хлібопекарської та кондитерської промисловості розповсюджувачами інфекційних захворювань є мухи, таргани та інші комахи, тому необхідно систематично проводити їх знищення.
Дезінсекція - це комплекс заходів щодо знищення шкідливих комах, які є переносниками збудників хвороб. Методи дезінсекції бувають механічні, фізичні, хімічні та біологічні.
До механічних методів дезінсекції належать збирання і миття приміщень, до фізичних засобів - вогонь, сухий і водяна пара, сонячні промені; до хімічних - гідроксид натрію, спеціальні хімічні препарати; до біологічних - знищення комах за допомогою птахів, мікроорганізмів.
Мухи є розповсюджувачами різних інфекційних захворювань, що переносять на лапках і тілі велику кількість патогенних мікроорганізмів і яйця гельмінтів. Мухи дуже швидко розмножуються. Боротьба з мухами ведеться шляхом профілактичних і винищувальних заходів. Головні профілактичні заходи проти розмноження мух - утримання в чистоті і регулярне очищення території підприємства, своєчасне вивезення відходів, правильне пристрій сміттєзбірників та обробка їх 10%-ним розчином хлорного вапна.
Після дезінсекції приміщення ретельно прибирають і все обладнання промивають.
Для знищення тарганів застосовують буру, борну кислоту та ін
Дезинсекцію проводять співробітники санітарно-епідеміологічних станцій відповідно до інструкцій із застосування хімічних засобів.
Перед початком роботи після дезинсекції необхідно провітрювати приміщення і провести ретельне вологе прибирання.
Обробці підлягають стелі, стіни, віконні рами, двері. Забороняється обробляти підлоги, обладнання, інвентар.
Дератизація
Дератизація - це комплекс заходів по боротьбі з гризунами (мишами, щурами). Гризуни псують сировину, готову продукцію, а також є джерелами і переносниками інфекційних захворювань людини.
Існують профілактичні та винищувальні заходи боротьби з гризунами. До профілактичних заходів відносяться пристрій підлог спеціальним чином, щоб вони були непроникні для гризунів, оббивка залізом нижніх частин дверей в складах і експедиціях, закладення отворів близько технічних вводів і т. д. Винищувальні заходи знищення гризунів здійснюють механічним і хімічним способами. В якості механічних засобів застосовують капкани, пастки і т. д. До хімічних засобів відносяться отруйні приманки. Біологічні засоби боротьби з гризунами на хлібопекарських та кондитерських підприємствах заборонені.
Дезінфекція - це комплекс заходів щодо знищення збудників інфекційних захворювань у зовнішньому середовищі фізичними, хімічними і біологічними методами. На підприємствах хлібопекарської, кондитерської промисловості дезінфекція проводиться з метою знищення мікроорганізмів, які потрапляють на продукцію і при розмноженні викликають її порчу.
Регулярно проводиться дезінфекція обладнання, інвентарю, виробничої посуду і тари.
Як лужних застосовують 0,4-0,2%-ний розчин каустичної або 0,5 - 2%-ний розчин кальцинованої соди. Найбільш ефективні гарячі розчини соди, тому що з підвищенням температури їх антимікробну дію зростає.
До фізичних методів дезінфекції відносяться вплив променевої енергії і вплив підвищених температур (прогрівання, кип'ятіння, обробка парою, ультрафіолетове опромінення, застосування гарячого повітря (у духовці)). Ці методи нешкідливі для продуктів, оброблюваних предметів і персоналу.
До хімічних методів відносять застосування різних дезінфікуючих речовин.
Дезінфікуючі засоби - це засоби (хлорне вапно, хлоамін, антисептол, вапняне молоко, анолит, розчин гіпохлориту натрію), а також препарати «Септабік» і засіб «Септодор».
Цы дезінфікуючі препарати застосовують при температурі не вище 50 ° С, тому що при підвищенні температури вони викликають корозію металу.
Для дезінфекції обладнання, інвентарю, виробничої посуду, дерев'яної тари, рук обслуговуючого персоналу застосовують слабкі розчини хлорного вапна (0,1 -0,2%-і). Для дезінфекції підлоги і стін застосовують більш концентровані розчини хлорного вапна (5-10%-і). Для дезінфекції туалетів, транспорту, для вивезення сміття, прибирального інвентарю застосовують 10-20%-і розчини хлорного вапна.
Дезінсекція
На підприємствах хлібопекарської та кондитерської промисловості розповсюджувачами інфекційних захворювань є мухи, таргани та інші комахи, тому необхідно систематично проводити їх знищення.
Дезінсекція - це комплекс заходів щодо знищення шкідливих комах, які є переносниками збудників хвороб. Методи дезінсекції бувають механічні, фізичні, хімічні та біологічні.
До механічних методів дезінсекції належать збирання і миття приміщень, до фізичних засобів - вогонь, сухий і водяна пара, сонячні промені; до хімічних - гідроксид натрію, спеціальні хімічні препарати; до біологічних - знищення комах за допомогою птахів, мікроорганізмів.
Мухи є розповсюджувачами різних інфекційних захворювань, що переносять на лапках і тілі велику кількість патогенних мікроорганізмів і яйця гельмінтів. Мухи дуже швидко розмножуються. Боротьба з мухами ведеться шляхом профілактичних і винищувальних заходів. Головні профілактичні заходи проти розмноження мух - утримання в чистоті і регулярне очищення території підприємства, своєчасне вивезення відходів, правильне пристрій сміттєзбірників та обробка їх 10%-ним розчином хлорного вапна.
Після дезінсекції приміщення ретельно прибирають і все обладнання промивають.
Для знищення тарганів застосовують буру, борну кислоту та ін
Дезинсекцію проводять співробітники санітарно-епідеміологічних станцій відповідно до інструкцій із застосування хімічних засобів.
Перед початком роботи після дезинсекції необхідно провітрювати приміщення і провести ретельне вологе прибирання.
Обробці підлягають стелі, стіни, віконні рами, двері. Забороняється обробляти підлоги, обладнання, інвентар.
Дератизація
Дератизація - це комплекс заходів по боротьбі з гризунами (мишами, щурами). Гризуни псують сировину, готову продукцію, а також є джерелами і переносниками інфекційних захворювань людини.
Існують профілактичні та винищувальні заходи боротьби з гризунами. До профілактичних заходів відносяться пристрій підлог спеціальним чином, щоб вони були непроникні для гризунів, оббивка залізом нижніх частин дверей в складах і експедиціях, закладення отворів близько технічних вводів і т. д. Винищувальні заходи знищення гризунів здійснюють механічним і хімічним способами. В якості механічних засобів застосовують капкани, пастки і т. д. До хімічних засобів відносяться отруйні приманки. Біологічні засоби боротьби з гризунами на хлібопекарських та кондитерських підприємствах заборонені.
Андрияш Марк+
ВідповістиВидалитиВлада Шпинет +
ВідповістиВидалитиТитаренкоВиктория+
ВідповістиВидалити+
ВідповістиВидалити+
ВідповістиВидалити+
ВідповістиВидалити