Поради для приготування страв з риби і морепродуктів
Риба - один з найкорисніших продуктів будь-якої кухні. Вона містить в собі незамінний білок, який засвоюється набагато краще, ніж м'ясний. У рибі вкрай мало жиру, зате величезна кількість вітамінів і мікроелементів. Риба - дієтичний продукт, здатний наситити при цьому організм усім необхідним. Вживати цей продукт треба мінімум раз на тиждень, але величезна різноманітність рецептів рибних страв дозволяє робити це набагато частіше. Однак багато господинь не дуже-то люблять готувати такі ласощі, адже приготування їжі з риби, особливо річкової, асоціюється у них зі стійким запахом, який складно вивести. До того ж багато видів риби мають велику кількість кісток, що ускладнює процес їх оброблення. Але за допомогою деяких маленьких хитрощів Ви зможете назавжди забути про такі невеликі неприємності, і регулярно будете харчуватися настільки корисним і смачним продуктом.
Отже, якщо хочете постійно отримувати вибухову кількість корисних речовин з риби, при цьому не лякаючись самого процесу приготування, дотримуйтесь таких порад:
Отже, якщо хочете постійно отримувати вибухову кількість корисних речовин з риби, при цьому не лякаючись самого процесу приготування, дотримуйтесь таких порад:
- При чищенні риба часто вислизає з рук, тому потріть її невеликою кількістю оцту і періодично змочуйте пальці в сіль;
- Для додання ніжного смаку смаженої риби перед приготуванням намажте її сметаною або потримайте в молоці;
- Щоб риба не розсипалася при смаженні, соліть її за 15 хвилин до приготування, сіль повинна вбратися;
- Смажити рибу потрібно в невеликій кількості жиру, краще всього використовувати суміш рослинної олії і вершкового масла, не кладіть шматочки щільно один до одного, інакше не вийде апетитної скоринки з усіх боків;
- Оселедець придбає цікавий смак, якщо його на кілька годин замочити в чаї або молоці;
- Запорукою ароматного рибного бульйону є наявність в ньому кількох видів риби.
- Уникнути неприємного запаху при варінні риби дозволяє огірковий розсіл - додайте невелику його кількість в каструлю. При смаженні з запахом впорається скибочка картоплі. Якщо ж необхідно позбавитися від запаху риби на посуді, протріть її оцтом або шматочком лимона.
- Рибний бульйон буде смачніший, якщо використати рибу різних видів.
- Якщо для варіння використовуються рибні голови, то необхідно видалити зябра, інакше бульйон буде гірким і каламутним.
- Рибний бульйон освітлюють яєчним білком збитим з сіллю.
- Риба, зварена на сильному вогні, стає жорсткою, а бульйон каламутним.
- Риба добре чиститься, якщо її злегка потерти оцтом і залишити так на деякий час.
- Не давайте сильно кипіти рідині, в якій вариться риба. Для того, щоб юшка була прозорою, рибу треба варити на дуже повільному вогні.
- Раки, краби, креветки і варяться тільки в сильно киплячій підсоленій воді.
- Якщо у воду, в якій вариться мідії ,риба влити свіже молоко, зникне сильний запах, а риба стане смачніша.
- Специфічний запах камбали можна усунути, видаливши при обробці шкіру з темного боку.
- Невелика кількість розтертого мускатного горіха, доданого в розігріту рослинну олію, надає смаженій рибі специфічний аромат і смак.
- Для жирної риби (палтус, камбала) рекомендуються кислуваті соуси - томатний, цибулинний, білий; соуси до такої риби, як хек, тріска, скумбрія, ставрида, повинні містити сметану, олію, яйця. Можна використати майонез. Можно использовать майонез.
- Рибу, призначену для холодних страв, смажити краще на рослинній олії. Щоб ножі не пахли рибою або цибулею їх протирають сіллю або рослинною олією.
Пам'ятайте: риба - безцінний продукт, який повинен з'являтися на столі регулярно.
Вона - незамінне джерело білка, фосфору, йоду, вітаміну А та інших важливих речовин. Тому не відмовляйте собі в такому корисному продукті і не бійтеся його готувати, адже достатньо скористатися деякими порадами, і все у Вас вийде!
Немає коментарів:
Дописати коментар